Apeldoornse tennisvereniging wil diep in buidel tasten om ook snelst groeiende sport ter wereld aan te bieden.
De Apeldoornse tennisvereniging TC Sprenkelaar is van plan padelbanen aan te leggen. Er hangt een flink prijskaartje aan, maar bij de vereniging zijn ze ervan overtuigd dat de aanleg zich terugverdient. De tennisvariant padel is namelijk hartstikke hot. ,,We denken dat het aanbieden van tennis én padel ons zo’n 75 extra leden oplevert’’, vertelt voorzitter Albert Blikman, die over nieuwe aanwas toch al geen klagen heeft. De afgelopen maanden kwamen er al zo’n honderd leden bij. Daardoor telt de vereniging er nu meer dan duizend.
Nóg populairder
Die enorme groei is mede te danken aan corona. Het virus heeft een gunstig effect op tennis. Omdat het een van de weinige sporten is die je nog wel gewoon kunt beoefenen, zit de racketsport enorm in de lift. Maar padel is nóg populairder. Wat heet! De mix tussen tennis en squash is de snelst groeiende sport ter wereld. TC Sprenkelaar hoopt daar met de aanleg van drie banen op in te spelen. De kogel is nog niet helemaal door de kerk. Zo moet onder meer het bestemmingsplan gewijzigd worden. Om naast de dertien bestaande buitenbanen drie blauwe padelbanen aan te leggen, is een stukje braakliggende grond aan de rand van Park Zuidbroek nodig.
© Arnoud Heins
Hier moeten de drie padelbanen komen te liggen.
Een eerste horde is in ieder geval genomen. Onlangs ging nagenoeg iedereen tijdens de – online gehouden – ledenvergadering akkoord met de plannen. Dat die niet gepaard gaan met een contributieverhoging heeft daarbij ongetwijfeld een rol gespeeld.
De rest van het geld willen we lenen. Het blijft sowieso een forse investering
(Albert Blikman, Voorzitter TC Sprenkelaar)
,,In totaal kost het aanleggen van deze drie padelbanen een ton of drie”, weet Blikman. ,,Maar daar zijn ook subsidies voor. De rest van het geld willen we lenen. Het blijft sowieso een forse investering.” Die verwacht hij dus vooral terug te kunnen verdienen met een toename van ledental. ,,Verder denken we aan het houden van evenementen, kunnen we de padelbanen verhuren en er lessen op gaan geven.”
Geen vervolg
Als alles volgens plan verloopt, worden ze medio volgend jaar in gebruik genomen. TC Sprenkelaar heeft dan overigens niet de primeur. TC Kerschoten begon enkele jaren geleden bij wijze van proef met padellen. Op zich een succes, maar omdat het niet lukte gemeentegrond te pachten, kreeg het daar geen vervolg. Je kunt sinds dit jaar wel bij het commerciële Apeldoorn Padel terecht. Volgens Blikman hoeven ze op het Zwitsalterrein echter niet voor hun bestaan te vrezen. ,,Wij zijn een vereniging en gaan voor buitenbanen; zij hebben binnenbanen. De
contacten zijn ook goed. Hoewel het elkaar lijkt te bijten, geloven wij eerder dat het elkaar zal versterken. Want in Apeldoorn is er potentie voor nog veel meer padelbanen.”
© Maarten Sprangh
Voorzitter Albert Blikman nadat het sportpark van TC Sprenkelaar eerder dit jaar coronaproof is gemaakt.